HistoriaVilla Elfkullen


Ture Malmgren lät bygga Villa Elfkullen 1886-87. Huset var först sommarbostad och byggdes ut till sin nuvarande storlek 1901-02. Huset har eleganta kakelugnar, utsökta takmålningar och många lönnfack. Om man går Tankegången i trädgården passerar man en krypta i berget och Tures utsiktsplats, som han kallade sitt Lorelei.


Ture dog 1922 och hans hustru Hilma 1942. Villa Elfkullen köptes av Dage Dahlström, som bodde i huset med sin familj fram till 1978. Från 1980 drivs och förvaltas huset av Föreningen Villa Elfkullen.


Ture Malmgren


Ture Malmgren är en av Uddevallas berömda män. Här på Villa Elfkullen bodde han med sin hustru Hilma. Ture var redaktör och startade tidningen Bohusläningen år 1878. Han var frisinnad politiker och radikal för sin tid och därför inte alltid väl sedd av stadens höga herrar, som i makt av sina inkomster styrde staden. Ture kämpade för allmän och lika rösträtt, där var man och även kvinna hade en röst.


Tureborg


Ture var mycket berest och i sin ungdom besökte han bl.a. Australien, Italien och Tyskland. I Tyskland inspirerades han av borgarna vid Rhen och när pengarna strömmade in från tidningsverksamheten beslöt han att bygga sin egen riddarborg. På en klippa 100 m över havet nära Elfkullen påbörjades det jättelika byggprojektet år 1899. Tretton år senare stod Tureborg klar med 42 rum, hemliga gångar och en fängelsehåla där vattnet dröp från väggar och tak. Borgen var ett unikt byggnadsverk för sin tid och syntes på flera mils avstånd. Idag återstår bara en ruin, då den stora träbyggnaden brann 1950, men fortfarande kan man beskåda den vidunderliga utsikten från det höga tornet, som överlevde branden.